FN Blog / Világnapló / A rakétapajzs vége
Nyomtatás Betűméret
A rakétapajzs vége 2009-09-17 13:40:20
Rakétapajzs nem lesz. Obamának mások a prioritásai.

 

Gary Schmitt, a konzervatív American Entreprise Institute kutatója és bloggere már  tegnap délután jelezte, hogy az Obama-adminisztráció négy vezető tisztségviselője, köztük Ellen Tauscher és „Sandy” Werbow, Lengyelországba utaztak, hogy megvigyék a hírt a lengyeleknek majd a cseheknek arról, hogy az amerikai kormányzat lemondott az ún. rakétapajzs kelet-európai telepítéséről.

 

A hír újabb fejleményeiről ma a NOL is beszámolt, de természetesen még részletesebb információkkal szolgál a varsói Gazeta Wyborcza.     

 

Ezek lényege, mint gyorskommentárjában Bartosz Węglarczyk írja, hogy “pajzs nem lesz, Obamának mások a prioritásai”. Węglarczyk szerint Barack Obama külpolitikájának fő prioritása Afganisztán. Az ottani helyzet alakulásától függ – a gazdasági válság kihatásai és az egészségbiztosítási reform sorsa mellett – Obama 2013-as újraválasztása.  

 

A második prioritás Irán, Teherán nukleáris ambícióinak megfékezése. És Amerikának Afganisztánban és Iránban szüksége van Oroszország segítségére. Ezzel – jegyzi meg rezignáltan a lengyel kommentátor – Obama a Bush-éra egyik legjelentősebb projektjét likvidálja. Węglarczyk mindamellett reméli, hogy a Varsó és Washington közötti kapcsolatok új korszakáról izgalmas és nagyon szükséges vita fog kibontakozni a külpolitikai publicisták és szakértők között.

Egy ilyen vitára nálunk is nagy szükség lenne, különös tekintettel arra, hogy a kormányra készülő Fidesz egész külpolitikai stratégiáját a Washingtonnal – lengyel mintára – kialakítandó különleges kapcsolatok kiépítésére alapozta. Ezt most alaposan újra kell gondolni. Washingtonnak az új világhelyzetben nincs kedve és ideje arra, hogy az „új Európá”-ban hídfőállásokat építsen ki a maga számára – az alapító tagállamok által alkotott „régi Európa” és Oroszország ellen.

Amiből az következik, hogy Amerikához – és nyilván Oroszországhoz is – az önálló geopolitikai szereplővé előlépő Európai Unió részeként kell viszonyulnunk, és nem valamiféle különutas kelet-közép-európai politikával, amire az amerikai lépésre számító lengyelek már egy ideje készülődnek.


Cimkék: Gary Schmitt, rakétapajzs, obama, Oroszország, EU, Węglarczyk

Megosztás

9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Erdész Viktor 2009-10-08 09:45:38
A lengyelek végül talán mégsem járnak rosszul. A nemrég törölt rakétapajzs-tervet máris felváltotta az új (lásd pl. itt: nol.hu/kulfold/legvedelmi_raketak_lengyelorszagnak). A mostani javaslat szerint a már bizonyított SM-3 típusú, az USA és néhány szövetségese haditengerészeteiben használt AEGIS légvédelmi hadihajókon telepített, ballisztikus rakétavédelmi, sőt műholdellenes képességekkel is rendelkező rakéták majdani szárazföldi változatának lengyelországi telepítéséről szól. E mellé megkapnák a Patriotokat, ezzel többszintes ballisztikus- és légvédelmi rendszerhez jutnának. Jelenleg kérdés, hogy az SM-3-asokat amerikai vagy lengyel személyzet kezelné-e. Az azonban bizonyos, hogy hajóra telepített változat "szárazföldiesítése" nem jelent komoly technológiai kihívást (fordítva más lenne a helyzet), így nem kizárható, hogy a lengyelországi rakétavédelem végül az eredeti forgatókönyvnek megfelelően, vagy talán annál hamarabb is megvalósul.

Szóljon hozzá!