FN Blog / Világnapló / Obama meghozta első külpolitikai döntéseit
Nyomtatás Betűméret
Obama meghozta első külpolitikai döntéseit 2009-09-19 11:20:23
Amerikának csak egyetlen „stratégiai partnere” van, amelyet soha nem hagyhat cserben: Amerika.

 

Miközben Amerikában – mint Stephen Walt bölcsen rámutat – a stratégiai rakétavédelmet Reagan óta „szent ügy”-nek tekintő republikánusok és természetesen az abból tetemes hasznot húzó fegyvergyártó cégek és az ő profitjaikból támogatott think tankek és lobbisták most, hogy Obama elvetette a kelet-európai  bázisokat, természetesen kapitulációról és cserbenhagyásról beszélnek, egy okos európai levonta a megfelelő következtetéseket:

 

„Az hogy Obama lemondott a lengyelországi és csehországi rakétapajzsról nagyszerű hír mindazok számára, akik nyugodt transzatlanti kapcsolatokra, Oroszországgal pedig konstruktív dialógusra törekszenek. (...)   

 

A Kreml meg volt győződve arról, hogy az elfogadott rendszer valamikor egy Oroszország ellen irányuló hadműveleti terv részévé válhat, amit ők a NATO-bővítés idején tett ígéreteknek ellentmondó provokációnak tekintettek. A rakétapajzs az orosz nacionalisták csatakiáltásává vált, és a nyugatellenes érzelmeket táplálta a Kreml folyosóin.   

 

Egyszóval ami történt, fontos fordulatot jelez az Egyesült Államok külpolitikájában. Obama eddigi döntései közül minden bizonnyal ennek lesznek a legkomolyabb következményei. Azt mutatja, hogy ez az adminisztráció – a hidegháborúra nosztalgiával tekintő elődjével ellentétben – kész tekintetbe venni Oroszország érdekeit. (...)

 

Számunkra, európaiak számára Barack Obama döntése csak pozitív lehet. A cseheknek és a lengyeleknek abba kell hagyniuk az Amerikával fenntartott különleges kapcsolatokról való álmodozásaikat, és komolyan kell venniük európai kötelezettségeiket, például a védelem területén. Ami pedig Oroszországot illeti, valamennyiünknek az az érdeke, hogy kapcsolatainkat a továbbiakban ne a provokációk diktálják, bárhonnan jöjjenek is azok.”

 

Az Élysée félhivatalos szócsövének tekinthető Le Figaro főszerkesztőhelyettese nem a levegőbe beszél. Egy nappal azután, hogy Washington bejelentette, hogy ejti a kelet-európai rakétapajzzsal kapcsolatos terveit, Pierre Lellouche, francia Európa-ügyi államtitkár a következőket mondta Varsóban: „Medvegyev [orosz] elnök megfelelő alkalmat teremtett számunkra, hogy a közös európai biztonságról tárgyaljunk. Lényegében kezet nyújtottak nekünk. Fogadjuk el a kinyújtott kezet, és tárgyaljunk velük.”            

 

A Le Monde külpolitikai blogja szerint“Azok, akik arról beszétek, hogy Obama nem hoz döntéseket, kissé elhamarkodták a dolgokat. A Nemzetbiztonsági Tanács utóbbi napokban lezajlott ülésezéseit követően az elnök úgy döntött, hogy tárgyalni fognak Iránnal, elhalasztják az afganisztáni csapatok létszámának felemelését, és semmisnek nyilvánítják a rakétapajzs Bush által előirányzott kelet-európai telepítését.”

 

Amerikának csak egyetlen „stratégiai partnere” van, amelyet soha nem hagyhat cserben: Amerika. Ahhoz azonban, hogy ezt a nyilvánvaló tényt a lengyelek és a csehek után az izraeliek és az Amerikától valamilyen formában függő arabok is megértsék, Obamának további – a fentieknél nagyágrendekkel nehezebb és kockázatosabb – döntéseket kell hoznia.   

 

 

 

 

 


Cimkék: obama, Walt, Rousselin, Amerika, Oroszország, európa, Izrael

Megosztás

10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Tom 2009-09-21 00:51:26
Norbee, te sötét vagy, mint a fene. Diana sem biztos, hogy okosabb, de ő legalább nem agresszív...
3. Norbee 2009-09-20 16:24:59
diana!Mielott sertegetszbarkit is kicsit melyedj el a kozel keleti politika tanulmanyozasaban.
Majd ha ezzel ugyerzed megvagy akkor irany a kozgazdasagi egyetem.
rogton a tanulmanyaid elejen megfogod erteni mi koze ehhez az egesznek a zsidokhoz.
Hozzaszolasodat olvasva egyenlore csak a buta tajekozatlan liba kategoriaba tartozol sajnos.
Az amerikai katonak magyarorszagi tartozkodasa,hogyan jon a cikkhez?
Mellesleg hiaba olyan magas szintu az USA hadseregenek technikaja ha a katonak nemtudjak,hogyan kell hasznalni.Igazandibol meg egy egyszeru iranytut sem...
2. Diana Kovacs 2009-09-20 10:14:09
Te majom Norbee ,hogy jonnek ide a zsidok? A masik Tisztelt cikk iro ! Az meg ne zavarjon am ,hogy Magyarorszagon meg lassan tobb Amerikai katona lessz mint Magyar!
Nem beszelve milyen a fegyverkeszletuk! Az meg a Cseh es a lengyeleknel nem Amerikai hanem eppen orosz fegyverkeszlet van van lesz ??????????????????
1. Norbee 2009-09-19 20:31:33
Ugyondolom,hogy ez egy nagyon pozitiv megnyilvanulas de sajnos az USA csak haborukbol tud megelni ugyanugy mint a Rockefeller/Rothchild banda.
Ezeknivul az Irani parbeszednem a zsidok nagyon nem fognak orulni mert szamukra egy a fontos.Mindenki dogoljon meg aki nem zsido...

Szóljon hozzá!