FN Blog / Világnapló / “Román származású” Nobel-díjas?
Nyomtatás Betűméret
“Román származású” Nobel-díjas? 2009-10-08 15:08:59
A bánáti Herta Müller kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

 

Az Inforadio – egyébként tartalmas – híre szerintromán születésű”, az Indexen olvasható Könyves bloggere szerint „román származású” írónő, a Berlinben élő Herta Müller kapta az idei irodalmi Nobel-djjat. Ez jó – és egyben fájdalmas – hír mindazoknak, akik tudják: mennyire gazdag és sokat ígérő volt a tágabb értelemben vett, tehát a Bánátra, Partiumra és a bukaresti szórványban élőkre is kiterjedő erdélyi kultúra a hetvenes-nyolcvanas években. Az pedig maradjon a saját történelmüket nem ismerő magyarországiak baja – mert nyilván nem minden magyarországi ilyen –, hogy most már láthatóan soha nem fogják megérteni, mi a különbség „román” és „romániai” között. Ami persze nem jelent semmiféle előítéletet a „román” „romániaiak”-kal szemben.

 

Hogy Herta Müller milyen író, arról nekünk a legtöbbet nyilván fordítója, Lendvay Katalin tudja elmondani.


Cimkék: Magyarország, Románia, erdélyi kultúra, Bánát

Megosztás

10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

11. Aninosza 2010-06-17 16:20:16
Biztos, hogy német nemzetiségű,(és nem ˝származású˝)apja a Waffen SS-ben harcolt, anyját német nemzetisége miatt a komcsi rezsim alatt kitelepítették.Romániai német(Temesi sváb). Az un. magyar Nobel-díjas nem tagadta meg a magyarságát,nem volt mit megtagadnia, ő magyarországi zsidó nemzetiségű, úgy ahogy a hölgy sem román hanem német! A fogalomzavarokat jó lenne már tisztázni!
10. Csenge 2009-10-09 13:34:29
Ideje volna rendet tenni a fejekben.
Attól, hogy valaki valamely országban születik, még nem egyértelmű a származása. Ebben az esetben a "román" egy "Müller" esetében gyanús nem?
A sötét kommunista évtizedek agymosása miatt lassan oszlik a köd a fejekben....
9. malmos 2009-10-09 00:19:21
Az amerikaiiaknak mé' nem mondják hogy amerika,ezek a drága "tesokák"?Sajnos olyan újságírók vannak akik mint János bá a se tudják mit írnak le!Nem kell csodálozni kontraszelektált szoci pedagógus csak bunkó szoci újságírót tud nevelni amelyik a sláger rádió "magas" szinvonalát sem éri el!Történelem ugyan má minek azt!Csak zsé legyen!
8. nahát? 2009-10-08 23:07:18
kérdezzék meg a hölgyet, hogy Ő mit lát az Ő német, magyar vagy oláh (Walachei) eredetéről? Hiszen ugye csúnyán ráfáztunk egy úgynevezett "magyar" irodalmi Nobeldíjasról.Tudatosan helytelenűl írtam. Ez a fickó megtagtada a magyarságát! Várjuk a hölgy nyilatkozását. A német családi név a férje (ura) neve lehet. De?, hogyan hívták a fiatalasszonyt ifjú leánykorában? Nagyon érdekes lehet,vagy? Valóban lehet egy igazi magyar Nobeldíjjas.
7. magyar.em.bel 2009-10-08 22:27:55
Szomorú, de ez a nagy igazság, nem oszzetartó a magyar. Igaz,a nagy része nemzetünknek Magyarorszgon olyannyira nem tájékozott arról, hogy a határon túl élő magyar testvéreink épp olyan magyarok mint mi itt, de talán még magyarabbak is! Sokan annyira sötétek, hogy saját történelmünket sem tudják, vagy nem is akarják... Pedig a fa sem marad meg sokáig a gyökerei nélkül, hát még egy Nemzet!
6. N.N 2009-10-08 21:17:07
én a Partiumból jöttem.ott büdös magyar voltam néhány románnak itt büdös román vagyok egyeseknek.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!