FN Blog / Világnapló / „De hát Temesvár nem Románia!”
Nyomtatás Betűméret
„De hát Temesvár nem Románia!” 2009-10-10 14:33:30
A román közvélemény és a bukaresti román elit nem nagyon tud mit kezdeni Herta Müller Nobel-díjával.

Marius Cosmeanu, egykori provinciás harcostársam szenzációs cikket írt Herta Müllerről a Komment.hu-ban, mindenkinek ajánlom elolvasásra! Íme egy részlet a szövegből:

 

Herta Müllert nem lehet egyszerűen "romániainak" tekinteni, elsősorban azért, mert egy olyan rendszerről ír, amelynek természetes vagy ideológiai értelemben vett leszármazottai ma is uralmon vannak, és a másság iránti empátiájuk sem különbözik sokban attól, ahogyan a diktátor emberei látták az ország más nemzetiségű állampolgárait. Aztán meg egy bánsági írónő éppen arról a nyomorult világról ír a tőle megszokott őszinteséggel és forradalmisággal, amely a román forradalom óta eltelt húsz év alatt saját leszármazottait klónozta. A bukaresti elit nagy része éppen azt nem érti, hogy a Bánság, bármilyen arrogánsan címkéznék is, másfajta politikai kultúrában él és másképp éli meg az identitás kérdését. Aki meglepődött egykor, hogy Temesvár volt az első román város, amely felszabadult Ceausescu alól, az lepődik meg ma is Herta Müller Nobelén. A bánságiak nem lepődtek meg sem akkor, sem most. Csak örültek és örülnek. Egyikük, Ioan Hollender, aki nem más, mint a Bécsi Opera igazgatója, tegnap brutális őszinteséggel azt nyilatkozta a Standardnak: "De hát Temesvár nem Románia. Azt hiszem, Bukarestben senki nem örül."

 

A Kolozsváron magyar és román nyelven azonos tartalommal megjelent Provincia 2002. decemberében  megszűnt, de a honlapja – a teljes archívummal együtt – még mindig hozzáférhető itt: www.provincia.ro. Aki Cosmeanu régebbi írásaira kíváncsi, olvassa el a provinciás cikkeit.

 


Cimkék: Bukarest, Provincia, Bánság, Herta Müller, Marius Cosmeanu

Megosztás

39 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Erdész Viktor 2009-10-12 15:56:48
"Nobelék" manapság komoly politikai tevékenységet végeznek. Nem elég, hogy - ha hihetünk a professzor-feleségeknek - Obama azért kapta a békedíjat, hogy ne küldje harcba dicső csapatait, most egy (újabb!) elfelejtett kisebbség - "a romániai németek" - kerülnek reflektorfénybe az irodalmi Nobel-díj kapcsán. Mindenki megnyugodva dőlhet hátra, hiszen napnál világosabb, hogy Kertész Imre Nobel-díjának itthoni fogadtatása örömtánc ahhoz képest, ahogyan a "román fehér ortodox férfi" közönség ítéli meg a német írónő sikerét.
Remény? Vajon lehet-e reménykedni abban, hogy a nagyromán politika-román nagypolitika nem meri német írónőjét hangosan is gyűlölni? Okozhat-e a díj valamiféle, sokadszor felderengő sorközösség-érzetet erdélyi németek, romák, magyarok, no és persze, ami a legfontosabb, "mérsékelt", vagyis a tág értelemben vett Erdély gazdasági-politikai-kulturális jólétét racionálisan akaró románok között?
5. Molnár Gusztáv 2009-10-11 20:12:26
És akkor mi van? Vagy mi nincs?
4. Übi 2009-10-11 15:48:08
Rossz hírem van: Temesvár a történelem során soha nem tartozott Erdélyhez, de még a Partiumhoz sem. Ráadásul a II. világháború előtt 200 éven át mindig több német lakosa volt, mint magyar vagy román...
3. Molnár Gusztáv 2009-10-11 10:27:29
Derecskei Sándornak ajánlanék egy kis Provincia-szakirodalmat (www.provincia.ro). Erdély éppúgy nem "a" magyaroké, ahogy nem "a" románoké.
2. Derecskei Sándor 2009-10-11 09:02:16

Erdély a MAGYAROKÉ,és Temeesvár is.Herta Müller nem román.
1. Tomi 2009-10-10 20:09:10
Az a véleményem, hogy Erdély nem románia, valóban.

Szóljon hozzá!