FN Blog / Világnapló / Törökország önállósítja magát
Nyomtatás Betűméret
Törökország önállósítja magát 2009-10-11 10:17:26
Törökország megvétózta az izraeli légierő részvételét az anatóliai NATO-hadgyakorlaton

Bár tegnap este Zürichben nagy nehezen aláírták a komoly szimbolikus jelentőséggel bíró örmény-török egyezményt, ennél geopolitikai szempontból fontosabb hír, hogy elmaradnak az anatóliai közös NATO-izraeli légi hadgyakorlatok, miután Törökország bejelentette, hogy a gázai katonai akció és általában Izrael Gázával kapcsolatos politikája miatt megvétózza az izraeli légierő részvételét.

Ez világos üzenet mind Amerika és a NATO-partnerországok, mind Izrael felé. Előbbiek kénytelenek tudomásul venni, hogy a NATO-tagság és a Washingtonnal évtizedek óta fennáló szoros katonai és politikai együttműködés immár nem meghatározó eleme a török külpolitikának. Ankara a tágabb értelemben vett Közel-Keleten önálló geopolitikai szereplővé vált, ami a Teheránnal fenntartott – és az  Irán elleni esetleges szankciók életbelépése után is minden bizonnyal fennmaradó – szoros diplomáciai és gazdasági kapcsolatából is látható.

 

Izrael számára – amely a hidegháború idején és egy darabig még az után is Törökország különleges partnere volt – ez még kellemetlenebb hír, mert egyértelműen azt jelenti, hogy egy esetleges Irán elleni légicsapásban az izraeli légierő még csak véletlenül sem használhatja a török légteret. Márpedig  – katonai értelemben – a szíriai-török határsáv a legoptimálisabb útvonal, mint az Anthony H. Cordesman és Abdoullah Toukan rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő elemzéséből kiderül.          


Cimkék: Törökország, Örményország, Izrael, Amerika, Anthony H. Cordesman

Megosztás

13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!