FN Blog / Világnapló / Brüsszeli kulisszák
Nyomtatás Betűméret
Brüsszeli kulisszák 2010-02-19 18:49:51
Ez a válság nem elég nagy ahhoz, hogy kikényszerítse az európai föderalizmust.

 

A görög pénzügyminiszter pár nappal ezelőtt ezt találta mondani: „Mindent megpróbálunk, hogy a Titanic irányát megváltoztassuk. De ez egy nap alatt nem fog menni.” Nos, ennél találóbban nem is lehetett volna megfogalmazni a görög – és az európai – helyzetet.

 

Ugyanis most már nyilvánvaló (és ezzel Angyalfi hozzászólására is válaszolok), hogy Európának is közbe kell avatkoznia. Nemcsak azért, hogy kevesebbe kerüljön az 53 milliárdos görög adósság refinanszírozása – amiből 20 milliárd euró áprilisban és májusban esedékes –, hanem elsősorban azért, mert most már nemcsak a „görög katonát”, hanem az eurózóna bankjait kell megmenteni.

 

A francia Jean Quatremer, a Brüsszeli kulisszák című nagyon jól informált és ezáltal komoly hatalmi tényezővé és az angolszász álláspontot nem kevésbé színvonalasan képviselő brit Charlemagne méltó ellensúlyává vált blog szerzője legújabb bejegyzésében azt írja, hogy most már elismerik Párizsban, hogy nem is annyira Görögország miatt aggódnak, mint inkább a „kölcsönöktől fuldokló görög bankok” miatt. „Ha Görögország becsődöl, a bankjai is  nagy bajba kerülnek, ami az euróövezet egészét megrázkódtatná.” És így azok a francia és német bankok is nagy bajba kerülnének, amelyek viszont a görög állampapírok miatt fulladoznak.

 

Quatremer szerint ez vezetett oda, hogy most már a németek is belátták: nem engedhető meg, hogy Görögország fizetésképtelenné váljék. És ezzel a piacok megkapták a kellő figyelmeztetést: Európa kiáll Athén mellett, mert „itt már a közös túlélésről van szó”.

 

De van még egy nagyon fontos oka a német magatartás megváltozásának: az amerikai, pontosabban a Wall Street-kapcsolat. „Szégyenletes dolog volna – fakadt ki Angela Merkel –, ha kiderülne, hogy éppen azok a bankok vettek részt a görög statisztikák meghamisításában, amelyek korábban már a szakadék szélére sodortak bennünket.”                

 

A Brüsszeli kulisszák szerzője úgy tudja, még ennél is komolyabb a helyzet. A Goldman Sachs és a John Paulson által vezetett fedezeti alap (hedge fund) nemcsak „segített” a görögögnek, de ők álltak a Görögország és az euró elleni spekulatív támadások mögött is. Akit érdekelnek a részletek – és tud franciául – olvassa el Quatremer bejegyzéseit (főként ezt és ezt).  (A Financial Times február 16-i számában megjelent cikk – Athenian arrangers – szintén foglalkozik az üggyel, de sajnos nem szabadon letölthető.)

 

Mindenestre várható, hogy az Európai Bizottság hamarosan vizsgálatot indít a Goldman Sachs ellen, ami majdnem annyit jelent, hogy az amerikai pénzügyi kormányzat ellen.    

 

Charlemagne, aki egy ideig a brit kabinet tagja és EU-biztos is volt, természetesen próbálja védeni az angolszász mundér becsületét (lásd itt és itt). A lényeg az, hogy szerinte szó sincs semmiféle euró-ellenes konspirációról. Lehetséges. Lehetséges, hogy ez esetben nem a megszokott konspirációs teóriák egyikéről van szó, hanem nehezen cáfolható tényekről.

 

Charlemagne február 17-i bejegyzésében arról ír, hogy „vannak olyan hangok Brüsszelben, amelyek szerint a jelenlegi válság logikája el fog vezetni az egységes adórendszer bevezetéséhez, mert különben nem lehet megmenteni az eurót”. Ezek a föderalisták az amerikai szövetségi kormányra szoktak hivatkozni, amely a gazdag amerikai államok pénzét át tudja irányítani a szegényebb államokba.

 

Charlemagne Jean-Pisani Ferryre, “a kitűnő brüsszeli gazdasági agytröszt, a Bruegel” vezetőjére hivatkozik, aki ugyan Európa-barát és még francia is a tetejében, de merő fantáziálásnak nevezi azt az elképzelést, hogy létrehozzanak egy fiskális uniót csak azért, hogy a monetáris uniót erősebbé tegyék. És különben is – tette hozzá Ferry – Amerika nem azért hozta létre a maga szövetségi államát, hogy megtámogassa a dollárt. Költségvetési unió csak ott jöhet létre, ahol megvan a kellő politikai akarat ahhoz, hogy olyan új, szövetségi szintű költségvetési tételeket kreáljanak, mint amilyen a közös hadsereg vagy az egységes társadalombiztosítás.

És bejegyzése végén Charlemagne – egyfajta adu ászként – kijátssza legfontosabb érvét: „ez a válság nem elég nagy ahhoz, hogy kikényszerítse az európai föderalizmust”.

Hát igen. Ez a válság még nem.


Cimkék: Jean Quatremer, Charlemagne, EU, politikai unió, Egyesült Államok, Goldman Sachs

Megosztás

16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Molnár Gusztáv 2010-03-30 18:59:31
Zotyának:

Köszönöm a biztatást. Amúgy valamennyien laikusok vagyunk. A lényeg, hogy megtanuljunk jól olvasni. Ami persze nem is olyan könnyű.
4. zotya 2010-03-30 09:58:51
Tisztelet és köszönet a blog szerzőjének az érthető és tartalmas szövegegért.
Csak így tovább.
Egy állandó "laikus" olvasó:
Zotya
3. 2010-03-01 12:55:53
Gergelynek:

Köszönöm a helyreigazítást és a Charlemagne-nel kapcsolatos pontosjtást. Ha az embernek ilyen olvasói akadnak, akkor érdemes bloggolni.
Ami a vitapontot illeti, úgy tűnik, Görögországon mégiscsak az Euroland fog segíteni (online.wsj.com/article/SB10001424052748704089904575093232431641628.html?mod=rss_Today's_Most_Popular), bár a német kormány gazdasági tanácsadói még mindig az IMF-változatot részesítik előnyben (www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,680888,00.html). Jean-Claude Juncker luxembourgi miniszterelnök és az eurócsoport főnöke és különösen Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azonban egyértelművé tette, hogy az IMF-ben Amerikának vétőjoga van, márpedig azt nem szabad megengedni, hogy Washington akárcsak közvetve is beleavatkozzon az euró ügyeibe.
2. Gergely 2010-02-26 04:26:29
Kedves Molnár Gusztáv!
"Charlemagne, aki egy ideig a brit kabinet tagja és EU-biztos is volt," Szerintem félreértetted az eredeti angol szöveget, amikor ezt írtad. Charlemagne a cikkben nem magáról, hanem Ashtonról írja ezt. A Charlemagne rovat szerzőjeDavid Rennie, aki mindig is újságíróként dolgozott:
www6.economist.com/mediadirectory/listing.cfm?journalistID=130 /> Egyébként a cikk jó, bár én is Angyalfival értek egyet.
1. csakine 2010-02-20 12:10:50
tanulsagos

Szóljon hozzá!