FN Blog / Világnapló / Változó világ, változó Európa
Nyomtatás Betűméret
Változó világ, változó Európa 2010-04-22 12:32:21
A magyarországi politika az elkövetkező évtizedben arról fog szólni, hogy a jobboldalon belül melyik irányzat lesz a meghatározó és egyben kormányzó erő.

 

A világ egyre több országában történnek egészen komoly, történelminek tekinthető politikai változások. Obama elnökké választása például ilyen volt, ami persze további változásokat generált. Az egészségbiztosítási reform, a nagyhatalmú Wall Street megrendszabályozása, vagy – külpolitikai téren – az újabb háborús konfliktusok kerülése és az ún. különleges kapcsolatok, mint amilyen az amerikai-brit és az amerikai-izraeli viszony, jelentőségének számottevő csökkenése – ezek mind-mind az amerikai politika, sőt az amerikai psziché lényegét érintő változások, amelyek azt eredményezték, hogy az Obama által képviselt demokrata párti – vagy más szavakkal, baloldali liberális – Amerika egyre inkább közeledik Európához, míg az ellenzéki, republikánus párti – azaz jobboldali – Amerika pedig épp ellenkezőleg, távolodik nemcsak Európától, hanem a pillanatnyilag még többségben lévő másik Amerikától is, olyannyira, hogy a helyzet már egy latens polgárháborúra kezd hasonlítani.        

 

A magyarországi választások nagy eseménye nem a Fidesz – a most vasárnapi második fordulóban feltehetően bebiztosítható – kétharmados többsége vagy a Jobbik kelet-magyarországi előretörése és az alternatív Lehet Más a Politika megjelenése, hanem a magyar baloldal történelmi veresége. Ez többek között azt jelenti, hogy a négy év múlva sorra kerülő újabb választások tétje immár nem az lesz, hogy a Szocialista Párt visszakerülhet-e a hatomba, vagy erre újabb négy évet kell majd várnia (hiszen az MSZP valószínűleg el fog tűnni a színről, és a helyébe lépő új párt vagy pártok hoszú ideig – az is lehet, hogy végleg – a perifériára szorulnak), hanem az, hogy milyen átrendeződések következnek be a jobboldalon.

 

Nem arra gondolok, hogy a Jobbik esetleg megerősödhet a Fidesz kárára, ezt ugyanis teljesen kizártnak tartom, hanem arra, hogy vajon az óriáspárttá váló Fidesz egyben marad-e, vagy kiválik belőle egy új, jobboldali-liberális párt, illetve: ha az Európai Néppárttal összhangban politizáló EU-párti irány marad a fővonal, akkor viszont kiválik-e belőle egy határozottan antiliberális, de nem szélsőjobbos, hanem konzervatív-nemzeti irányultságú és euroszkeptikus párt. A magyarországi politika így az elkövetkező évtizedben arról fog szólni, hogy a jobboldalon belül melyik irányzat lesz a meghatározó és egyben kormányzó erő.      

 

De Európa olyan fontos országaiban is, mint például Németország és Nagy-Britannia, komoly átrendeződés megy végbe, amely érdekes módon leginkább az európai integrációhoz való viszonyban mutatkozik meg. Ami Németországot illeti, Brüsszelben  egyesek egyenesen alkotmányos puccsról beszélnek, amennyiben a német Alkotmánybíróság több alkotmányértelmező és a kormányra nézve kötelező határozatában egyértelműen szembefordult a nemzeti szuverenitás bárminemű korlátozásával. Ez Ulrich Beck német szociológus szerint lényegében azt jelenti, hogy az „Angela Bush” által vezetett Németország  letért arról az – „Európa népei közötti mind szorosabb egység”, vagyis az integráció prioritásán alapuló – útról, amelyen  Willy Brandt és Helmut Kohl kancellársága idején haladt.

 

Nagy-Britanniában pedig épp egy fordított tendencia érzékelhető. A 43 éves Nick Clegg, a többség által mindent vivő brit választási rendszer miatt eddig örökös statiszta szerepre kárhoztatott Liberális Párt sok tekintetben Obamára emlékeztető vezetője – az anyja holland, az apja félig orosz, a felesége spanyol, gyermekei spanyol nevűek, sok nyelven beszél és Európa-párti – kiváló tévészereplésével lekörözte mind David Cameront a toryk vezérét, mind pedig a munkáspárti Gordon Brownt, és – legalábbis a legújabb közvéleménykutatások szerint – a két nagy pártból egyformán kiábrándult választók kedvencévé vált, ami azt jelenti, hogy a május 6-án sorra kerülő angol parlamenti választások után valószínűleg kialakuló patthelyzetben a liberálisok nélkül nem lehet majd kormányozni.

 

Egyszóval, változik a világ, változik Európa.


Cimkék: Nick Clegg, Nagy-Britannia, Németország, Fidesz, baloldal, Magyarország, európa, Amerika

Megosztás

10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!