FN Blog / Világnapló / Geopolitikai visszarendeződés
Nyomtatás Betűméret
Geopolitikai visszarendeződés 2010-04-29 11:03:26
Nyugat- és Közép-Európában újból ki fog alakulni a német befolyási övezet.

 

Európa geopolitikai átrendeződése, pontosabban visszarendeződése természetes keretei közé, egyre látványosabb formákat ölt, bár még csak a folyamat kezdeténél tartunk. Ha egyetlen mondatban akarjuk jellemezni az elmúlt húsz év európai geopolitikai folyamatait, akkor azt mondhatjuk, hogy az Európai Unió túlságosan kibővült, túlságosan kiterjesztette határait, Oroszország viszont túlságosan visszahúzódott többszáz évvel ezelőtti határai mögé.

 

Ami az Európai Uniót illeti, nem maga a kibővülés a fő probléma, hiszen a személyek és javak szabad áramlása a Ciprustól Skóciáig és Észtországtól Portugáliáig terjedő európai nagytérségben kétségtelenül történelmi jelentőségű pozitív fordulatként értékelhető. (Én például személy szerint mindenképpen így értékelem, hiszen csakis ennek köszönhetően ingázhatok évek óta Budapest és Nagyvárad között, vagyis jöhetek-mehetek akadálymentesen otthonról haza, pedig Románia még nem is tagja a két ország közötti határokat teljesen megszüntető schengeni övezetnek.)

 

Az viszont már jóval kevésbé tekinthető bölcs döntésnek, hogy amikor az EU alapító  tagállamai (Franciaország, Németország, a Benelux-országok és Olaszország), vagyis az ún. magövezethez tartozó országok a kilencvenes évek elején elhatározták, hogy bevezetik a közös európai valutát, az eurót, nagyvonalúan eltekintettek a geopolitikai adottságoktól, vagy ha úgy tetszik, kényszerűségektől.           

Először is a közös pénzt nem lett volna szabad úgy bevezetni, hogy nem teremtették meg az azt elfogadó államok adórenszerének, egész pénzügyi és gazdaságpolitikájának  az összehangolását biztosító mechanizmusokat. Ezen kívül az Európai Központi Bank  hatáskörét is úgy kellett volna megállapítani, hogy az – az amerikai központi bankhoz hasonlóan – gyorsan és hatékonyan beavazkozhasson, amikor csak az euróövezet pénzügyi vagy általános gazdasági helyzete azt megkívánja.  .  

 

Másodszor pedig az euró bevezetésének feltételeit szigorúbban kellett volna megszabni, hogy a gyengébb teljesítőképességű dél-európai államok, mint Portugália, Spanyolország és különösen Görögország ne kerülhessenek be, ami oda vezetett, hogy ezek az országok (mindenekelőtt persze Görögország) most a pénzügyi csőd szélére kerültek.

 

Az Európai Unió tagállamai fordulóponthoz érkeztek: vagy tesznek egy nagy lépést előre az euróövezet politikai integrációjának megteremtése irányában, és ezzel intézményesítik a kétsebességű vagy kétlépcsős Európát, vagy azt kockáztatják, hogy az integrációnak az a szintje is veszélybe kerül (lásd itt és itt), amit eddig elértek.

 

Akár így, akár úgy döntenek azonban, egy valami biztosnak látszik: Németország újból önálló geopolitikai tényezővé válik, aminek az lesz a nyilvánvaló következménye, hogy Nyugat- és Közép-Európában újból ki fog alakulni – természetesen nem olyan brutális formában, mint a múlt század harmincas éveiben – a német befolyási övezet.

 

A földrajzi értelemben vett Európa másik geopolitikai súlypontját jelentő Kelet-Európában mindenestre az Oroszország és Ukrajna közötti újkeletű geopolitikai választóvonal fokozatos eltűnésével és egy sokkal régebbi, Ukrajnán belüli geopolitikai törésvonal minden eddiginél élesebb és látványosabb megjelenésével  máris alakulóban van a nemcsak Németország, hanem immár Amerika által is tudomásul vett orosz befolyási övezet.     


Cimkék: Oroszország, politikai integráció, euró, EU, Németország, geopolitika

Megosztás

14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. KP 2010-04-30 14:37:45
Ez az egész egy rossz régi beidegződésről szól. Amikor még avaluta és az államadósság ugyanazon 1 államhoz volt köthető... Bedőlőben az adósság, menekül a tőke közben mellesleg bedönti az árfolyamot. A tisztelt főokosok még nem vették észre, h. az EUR (egyik) lényege akár az is lehet(ne) hogy ilyenkor a tőke nem az EUR-ból kell kimeneküljön, hiszen van még jópár, tuttibiztos EUR befektetés, csak a görök szutykokból... PL ha csődbemegy a bivalybnádi kanálgyár, akkor nem kell a forintnak (ezért legalábbis) bedőlnie...

Szóljon hozzá!