FN Blog / Világnapló / Feltörekvő hatalmak
Nyomtatás Betűméret
Feltörekvő hatalmak 2010-05-19 14:33:09
Immár nemcsak Irán akar virtuális atomhatalommá válni, hanem Törökország és Brazília is.

 

A nemzetközi rendszer látványos átalakulása elsősorban abban mutatkozik meg, hogy Amerika és Európa befolyása csökken, Ázsiáé (mindenekelőtt Kínáé) pedig növekszik. Ez kétségtelenül egyik meghatározó eleme a globális geopolitikai átrendeződésnek, és ennyiben mind E-mate-nek, mind pedig Miklósnak igaza van. Utóbbinak abban is, hogy Kína valószínűleg nem fogja a Nyugatot a “totális dominanciára” való törekvésben utánozni, bár szerintem elsősorban nem azért, mert nem lesz ilyen helyzetben, hanem azért, mert hiányzik belőle a zsidó-keresztény-posztkeresztény világkép kizárólagos univerzalizmusa.

 

A legfrissebb fejlemények azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a még mindig a világhegemóniával kacérkodó Amerika számára egyre kellemetlenebbé váló új helyzetre a közép távon elkerülhetetlennek tűnő ázsiai fölény mellett legalább annyira jellemző az ún. feltörekvő hatalmak megjelenése.

 

Ez utóbbiakat addig könnyű volt lekezelő módon biztatni és támogatni, ameddig fellépésükkel nem sértették közvetlenül “az Amerika vezető szerepe által előmozdított nemzetközi rend”-et. Törökország és Brazília azonban egy idő óta pontosan ezt teszik, ráadásul tudatosan és eltökélten.

 

Hétfőn Teheránban Lula da Silva brazil elnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megegyezett Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vezetőjével arról, hogy Irán Törökországba szállít és ott letétbe helyez 1200 kilogramm 3,5 százalékosra dúsított uránt,és cserébe egy éven belül 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kap teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

 

A dolog nagyon ügyesen van kitalálva. A 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot nem az iráni készletből fogják előállítani, hanem a Brazília által Franciaországba vagy Oroszországba szállított mennyiségből. És abban az esetben, ha Iránnak egy éven belül nem szállítják le a kutatóreaktorához szükséges fűtőanyagot, a mindaddig saját tulajdonában és ellenőrzése alatt maradó 1200 kilogrammos alacsonyan dúsított készletet (amely nagyjából a felét teszi ki annak, amivel pillanatnyilag rendelkezik) visszakapja Törökországtól.

 

A megállapodás technikai részleteinél, valamint Irán számításánál (hogy ti. ezzel a húzással lehetetlenné teheti vagy legalábbis megnehezítheti az Amerika és az európai hatalmak – Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – által nagyon eltökélten, Oroszország és Kína által pedig vonakodva támogatott ENSZ-szankciók elfogadását) geopolitikai szempontból sokkal fontosabb azonban az, hogy tulajdonképpen mit is akart Brazília és Törökország ezzel a váratlan dipolmáciai húzással elérni.      

 

A nyugati (elsősorban amerikai és az őket majmoló) kommentárok érdekes módon csak azzal foglalkoznak, hogy Törökországnak gazdasági érdekei fűződnek ahhoz, hogy az Irán elleni komoly szankciók bevezetésére ne kerüljön sor, Lula da Silvát pedig egyszerűen nem értik. Vagy az Amerika atyáskodó jóindulata által egyedül biztosított kiemelt nemzetközi státusz veszélyeztetőjét látják benne, vagy egyszerűen nagyzási hóbortban szenvedő figurának tekintik, aki  mielőtt mandátuma hamarosan végetérne, megpróbál még egyszer rivaldafénybe kerülni.

 

Csakhogy itt egészen másról van szó. Nem Irán cselez itt elsősorban „brazil trükkel”, mint a Népszabadság írja, hanem – ha már arról van szó – Brazília és Törökország cselez iráni trükkel.

 

A Teheránban elfogadott nyilatkozat első pontja nem véletlenül beszél arról, hogy a nukleáris fegyverek továbbterjedését megakadályozni hivatott atomsorompó-szerződés szavatolja valamennyi aláíró államnak – így Iránnak is – azt a jogát, hogy „atomenergiát termeljen, és annak békés célú hasznosításával kapcsolatos tevékenységet folytasson, beleértve a nukleáris fűtőanyag dúsítását is”. 

 

Ez azt jelenti – mint az említett nyilatkozat 10. pontja tételesen is kimondja –, hogy Törökország és Barzília mint „baráti országok” támogatják „Irán nukleáris jogainak a megvalósulását”, vagyis lényegében azt, hogy Irán virtuális atomhatalommá váljék.

 

Ami csakis úgy értelmezhető, hogy e két állam is jogot formál erre a státusra, a hagyományos atomhatalmak legnagyobb megrőkönyödésére.   

 

 

Update (hogy lehetne ezt a legjobban – és persze egyetlen szóval – magyarítani?):

 

A Leverett-házaspár kiváló Irán-blogja  a török-brazil kezdeményezésre adott amerikai választ merevnek és zavarosnak nevezi. Szerintük is nagyon fontos megállapodásról van szó, amely „udvariasan, de világosan jelzi: a felemelkedő hatalmak többé nem engedik meg az Egyesült Államoknak, hogy egyoldalúan határozza meg, hogyan kell kezelni a globális biztonságra leselkedő veszélyeket”. (2010 05 19, 15:30)


Cimkék: Irán, Törökország, Brazília, non-proliferáció

Megosztás

16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. Molnár Gusztáv 2010-05-21 12:54:39
A Világnapló egyik régi olvasója írja a “feltörekvőkről”: "Nem véletlen, hogy 24 órán belül nagyhatalmi konszenzussal beterjesztették a BT határozat-tervezetét a teheráni aláírást követően. Ezzel üzentek a nagyok - az oroszok és a kínaiak is! - hogy a braziloknak és a törököknek nem osztottak lapot... És ez lehet az a pont, ahol összecsaphat a régi és az új világ..."

“Namégis?”-nek köszönöm a “frissítés”-t. Az embernek sokszor pont a legkézenfekvőbb dolgok nem jutnak eszébe. De a “friss hír” se rossz. Glasszaírót külön is üdvözlöm a kommentelők között.

Kínáról. Aki ott “náci diktatúrá”-ról beszél, annak fogalma sincs arról, mi (volt) a nácizmus. Hogy öt éven belül megszűnik Kína? Nehéz ezt egy legalább 2000 év óta folyamatosan fennálló – és teljes egészében soha senki által el nem foglalt – országról, pontosabban birodalomról feltételezni. 94 körül, Jelcin idejében én is írtam egy cikket a Magyar Narancsban arról, hogy “Oroszország nem létezik”. Ez akkor igaz is volt, abban az értelemben, hogy nem létezik mint önálló geopolitikai tényező. Nos, azóta újból létezik. Úgyhogy Kínát még akkor sem szabad leírni, ha nem fogja tudni elkerülni a belpolitikai válságot. De Kína geopolitikájáról és arról, hogy milyen ország is Kína, majd később.

Iránról és Izraelről. Sokan pontosan azzal érvelnek a katonai akció ellen, mert az – azon túl, hogy nagyon sok most még megjósolhatatlan dolog következne belőle –, gyakorlatilag felszámolná az amúgy is kissé túldimenzionált ellenzék mozgásterét. Nem szabad elfelejteni, hogy az atomprogrammal valamennyi ellenzéki erő egyetért. Amerikának – mindenekelőtt Obamának és a Pentagonnak – és Izraelnek a katonai akciót illetően teljesen eltérő az álláspontja. Nem hiszem, hogy Izrael meg meri kockáztatni, hogy amerikai jóváhagyás nélkül támadjon. De erről is majd később bővebben.

Miklós felvetése megfontolandó: a nukleáris patthelyzet (nem egyensúly, hiszen Izrael nem csak egy-két, inkább szimbolikus jelentőséggel bíró atomfegyverrel rendelkezik) valóban inkább stabilitást teremthet. De nem hiszem, hogy Irán – legalábbis egyelőre – el akarna jutni az aktív atomhatalmi státusig. Elég neki a virtuális atomhatalmi státus is, amivel Japán, Németország és Brazília máris rendelkezik, Törökország, Egyiptom, Szaud-Arábia és valószínűleg Dél-Korea pedig követni fogják őket a sorban.
7. Miklós 2010-05-21 09:23:41
Izrael egymaga nem lenne képes olyan távolságra döntő erejű csapást mérni. Ennek ellenére lehet, hogy meg fogják próbálni, de csak ha valahogy háborúba tudják kényszeríteni az Egyesült Államokat is. A térség stabilitása érdekében talán még üdvös is lenne, ha Irán rendelkezne atomfegyverrel, ez talán megakadályozná Izraelt - amely így MINDENT elveszíthet - egy elhamarkodott csapásban. Végső soron nem Irán viseli egyik háborút a másik után szomszédai ellen...
6. Izzz. 2010-05-20 19:46:43
Szerintem még mielőtt bárki bármit akarna Izraelből felszállnak a vadászrepülők és kb. 2 óra alatt porig zúzzák Iránt. Utána meg megint zsidózik évekig mindenki.... Kérdés, hogy jogosan-e?
5. glosszairo 2010-05-20 14:21:45
Valóban, update az frissítés, de ebben a szövegkörnyezetben inkább "friss hír:".
4. Kínában levék... 2010-05-20 10:35:55
Helyben, saját szememmel látom, mi folyik Kínában. Míg nemzetközileg feltörekvőnek tűnik, a belső konfliktusok szétzúzzák kedvenc náci (nem, nem kommunista) diktatúránkat.
Prognózisom: Kína 5 éven belül megszűnik létezni. Békésen vagy polgárháborúban vagy nemzetközi háborúban vagy akárhogy, de a feszültéségek fel fognak szabadulni, s ilymódon oldódni. Egész egyszerűen kinyuvasztották magukat. Ennyi.
Hasonló sorsra juthat Ahmedenizsád is. Nemcsak kívülről bszogatják Iránt, de bévül sem éppen nyugis a helyzet.
3. namégis? 2010-05-20 10:30:01
update=frissítés
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!