FN Blog / Világnapló / Amerika és a Közel-Kelet
Nyomtatás Betűméret
Amerika és a Közel-Kelet 2010-06-05 09:33:29
Törökország az Egyesült Államok szempontjából fontosabb hatalom a térségben, mint Izrael.

 

 

Miközben Gáza körül zajlanak az események (lásd itt és itt), az amerikai-izraeli-török stratégiai háromszög lényeges módosulásoknak néz elébe.

A Stratfor arról ír, hogy az Obama-kormányzat az Izrael által elrendelt gázai blokáddal kapcsolatos politikája felülvizsgálatára készül. „Az Egyesült Állok nincs könnyű helyzetben: választania kell két közel-keleti szövetségese között. Washington megpróbál egyensúlyozni, de nincs más választása, mint hogy inkább a törökök felé hajoljon. Egy kis perpatvar Izraellel segíthet abban is, hogy Amerika némi tekintélyre tegyen szert a világnak ebben a részében. Izrael ugyanakkor kénytelen tudomásul venni, hogy sarokba szorították. Törökország komolyan gondolja, hogy Izraellel fenntartott kapcsolatai lényegi módosulást szenvednek. A két ország közötti kapcsolatok valószínűleg nem szűnnek meg, de Izrael többé nem számíthat Törökországra mint regionális szövetségesre. Az Egyesült Államok pedig nem engedheti meg magának, hogy Izrael érdekeit Törökország érdekei elé helyezze. Ebben a geopolitikai játszmában Izraelnek nincs választási lehetősége.”

 

George Friedman, a Stratfor Isztanbulban tartózkodó alapító-vezérigazgatója videó-rovatában még nyíltabban fogalmaz: Törökország nagyon komoly nyomást gyakorolt az Egyesült Államokra, hogy változtassa meg a blokáddal kapcsolatos politikáját. Washingtont a kérdés izraeli belpolitikai összefüggései is érdeklik: például az, hogy konzultáltak-e a biztonsági kabinettel a kommandó-akció elrendelése előtt.

 

Friedman szerint egyre többen érzékelik, hogy Izrael tehertétellé vált Amerika számára. És végül, a kulcsmondat: „Törökország az Egyesült Államok szempontjából fontosabb hatalom a térségben, mint Izrael.”

    

Amihez csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem ebben a játszmában Amerikának sincs választási lehetősége. Izrael mindenképpen – és egyre fokozódó mértékben – stratégiai tehertétellé vált a számára, Törökország viszont riválissá. Amerika tehát nincs abban a helyzetben, hogy egyik szövetségesét a másikkal sakkban tartsa. Mindkettő – külön-külön és együttvéve – problémát jelent a számára. Mint ahogy Irak, Irán, Afganisztán és egy sor további közel-keleti ország is.

Ha kivonul a Közel-Keletről, az egy súlyos – Vietnamnál sokkal súlyosabb – vereséggel ér fel. Ha viszont bennmarad, akkor egyre inkább belebonyolódik a megoldhatatlan katonai, politikai és diplomáciai problémák tömegébe.


Cimkék: George Friedman, Stratfor, Közel-Kelet, Törökország, Izrael, Egyesült Államok

Megosztás

12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. PAPA 2010-06-20 14:20:48
Hát ezt mát tényleg nem hiszem el!
Direkt szórakozól velem kedves Molnár Gusztáv?
Már azt hittem, hogy békén hagyod a kommentjeimet és erre.......
Pedig semmi rosszat nem írtam!
Miért Izraelben kik élnek? Talán Svédek vagy Németek?
Örülök neki, hogy USA is inkább a Törökök felé kezd húzni és kezdi belátni, hogy Izrael kezd egyre kínosabb lenni USA számára! Remélem ezt a kommentemet nem törlöd!
7. Ciubi 2010-06-11 09:50:45
Torokorszag mindigis dominans expanzionista volt, erdekes modon nem feltetlen vallasi alapon. A jelenlegi helyzet szamukra egy lehetoseg ami tobb okbol is jol kiaknazhato.
1. elso szamu hatalomma lephet elo hosszu evek utan amikor csak "csatlos" volt.
2. nekik is van egy eleg komoly kurd problemajuk, ha az iraki kurd helyzet a kurdok szamara kedvezoen alakul(es miert ne) az torokorszag szamara rettentoen kedvezotlenul alakul, van vesztenivalojuk nem keves.
3. a sajat belso szilardsagukhoz szukseguk van a katnai hatalom erejehez ami az utobbi evekben lathatoan csokkent, egy sikeres befolyas noveles az otthoni helyzetuket is szilarditana, (velemenyem szerint nalluk a nacionalizmus talan erosebb a vallasos befolyasnal es talan ez helyezi torok orszagot jelenleg minden mas muszlim allamal szemben ugymond kulonleges helyzetbe.)
6. Roland 2010-06-07 17:23:17
Törökország ráérzett az erejére és mivel már a hadsereg politikai befolyása is jelentősen csökkent (részben az EU elvárásai miatt), természetes szövetségesei felé fordul. Rájöttek, hogy az EU nem kér belőlük, így létrehozzák a saját hatalmi zónájukat. Nem erőszakkal, hanem megegyezésekkel, együttműködéssel (lsd Szíria, Irak). Ezzel beszállt a versenybe, hogy az iszlám világ mag-állama legyen. Erre jó esélye is van, hiszen Szaúd-Arábia meggyengült, az egyiptomi rezsim az utolsókat rúgja, Irán pedig szalonképtelen.
Ha még az USA is támogatja őket, nincs olyan állam ami konkurálhatna vele.
5. Molnár Gusztáv 2010-06-07 12:43:01
Miklós, kösz a kommentet. A liabilityről l. www.thewashingtonnote.com/archives/2010/06/israel_as_a_str/. Alkalomadtán küldhetnél egy emailt is a megadott címre (vilagnaplo@gmail.com).
4. Miklós 2010-06-07 09:09:45
Pontosan, Izrael felelőtlen politikája egyre inkább "liability"-vé teszi őt Amerika számára. A kérdés csak az, hogy Obamának van-e elegendő ereje, támogatottsága vagy egyáltalán motivációja ahhoz, hogy eltávolodjon Izraeltől. Ennek a következményei beláthatatlanok lennének, és még az amerikai belpolitika lenne a legkisebb probléma.
3. uj 2010-06-06 17:24:54
Molnár Gusztáv
Gondolkodj!!!
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!