FN Blog / Világnapló / Tony Judt és Románia
Nyomtatás Betűméret
Tony Judt és Románia 2010-08-12 12:04:31
Mégiscsak Tony Judtnak lett igaza, vagyis az EU jól tette, hogy Romániát is integrálta.

 

A múlt héten elhunyt Tony Judt amerikai jelenkortörténész (legutóbbi jelentős könyve  Európa 1945 utáni történelmét foglalta össze) Romániában akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2001 novemberében egy New York-i folyóiratban közzétette Románia a csomó alján című esszéjét, amelyben az akkor éppen az Európai Uniós tagságot elnyerő közép-európai országok (Lengyelország, Csehország és Magyarország) és Románia közötti strukturális különbségekkel foglalkozott.

 

A konzervatív-liberális szellemi elit tagjaitól a kemény nacionalistákig mindenki felháborodott azon, hogy Judt nehezen megcáfolható érveket hozott fel amellett: Románia (és Bulgária) civilizációs, szellemi és politikai hagyományai enyhén szólva eltérnek az európai fővonaltól, amit – Romániát illetően – akkoriban minden kétséget kizáróan alátámasztani látszott az a tény, hogy a 2000. decemberi romániai elnökválasztásokon a posztkommunista Ion Iliescu és az ultranacionalista Corneliu Vadim Tudor csapott össze egymással (az inkompetens és korrupt centrista pártkoalíció vezetője, Emil Constantinescu volt elnök nem is mert elindulni a második mandátumért), és minden harmadik szavazó azt a Vadim Tudort támogatta, akinek a lapjaiban olyan magyar-, zsidó- és cigányellenes cikkek és karikatúrák jelentek meg rendszeresen, amelyeket Judt szerint a legtöbb nyugati országban betiltottak volna.

 

Az kevéssé vigasztalta a Judt ellen kirohanó román értelmiségieket, hogy az amerikai tudós cikke Románia szempontjából tulajdonképpen jól “végződött”, mert ez utóbbi arra hívta fel az EU figyelmét, hogy igazi civilizációs hivatását akkor fogja teljesíteni, ha a nyugat- és közép-európai kultúrkörön kívül eső államokat is – tehát Romániát, Bulgáriát és a többi balkáni országot is – integrálja.

 

Mircea Mihăieş, az egyik vezető liberális román entellektüel rögtön meg is hívta Tony Judtot Temesvárra, ahol izgalmas vitában próbálták meg jobb belátásra bírni – persze hiába. A temesvári vita és az országos polémia anyagát aztán ki is adták gyorsan egy izgalmas kis kötetben, amely számomra akkoriban – amikor én, Budapest és Erdély fővárosa között ingázva éppen a Kolozsváron megjelenő és az erdélyi transzetnikus regionalizmust propagáló Provincia  című lapot szerkesztettem – azt bizonyította, hogy sem Tony Judtnak, sem a Románia európaisága mellett kardoskodó román értelmiségieknek nincs igazuk, mert a regát (azaz Ó-Románia) mind kulturális, mind politikai tradícióit tekintve inkább balkáni, Erdély (a Bánáttal együtt) viszont inkább közép-európai jellegű, amiről – legalábbis számunkra – nemcsak a Provincia Bukarestben, Iaşi-ban (és természetesen Budapesten is) elképzelhetetlen szellemisége, de az erdélyi választók 1990. óta következetesen kinyilvánított politikai preferenciájának mind a posztkommunistákat, mind az ultranacionalistákat elutasító “európaisága” is “tanúskodott”.

 

De a politikában sajnos nincsenek végső bizonyosságok, vagy ha vannak, akkor azok meglehetősen lehangolóak. Így most – utólag – el kell ismernem, hogy mégiscsak Tony Judtnak lett igaza, vagyis az EU jól tette, hogy Romániát is integrálta. Már csak azért is, mert így jövő tavasztól teljesen akadálytalanul ingázhatok – ezúttal Budapest és Nagyvárad, illetve az érmelléki Szentimre között –, mert a Magyarország és Románia között már most is csak szimbolikusan létező határok teljesen el fognak tűnni.                 

 

Más kérdés, hogy közben a regáti tradícióit európaivá finomító Románia is – immár alighanem véglegesen – integrálta Erdélyt.

 

 


Cimkék: Tony Judt, Románia, Erdély, EU

Megosztás

10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Bekka 2010-08-14 11:52:53
A balkani Romaniahoz meg hozzatennem az ortodoksz vallsi szolidaritast is.
2. * 2010-08-13 09:51:18
Földrajzilag és gazdaságilag a Földközi-tenger menti összes ország, kulturálisan az egykori Szovjetunió európai utódállamai is az EU vonzáskörzetébe tartoznak. De az Unió stabilitása minden egyes új tagállammal gyengül, törvényszerűen.

Végső soron viszont a további bővítés elkerülhetetlen, csak ütemezés kérdése.
1. Pink Panther 2010-08-12 23:07:42
Lehet, hogy velem van a gond, de többszöri visszaolvasás után sem vált világossá számomra, miért volt igaza Tony Judt-nak és miért járt jól az Unió Romániával, minden igyekezetem ellenére egyetlen érvet sem sikerült felfedeznem a sorok között, természetesen ha nem számítjuk bele a megkönnyített utazási körülményeket, amelyek nem igazán relevánsak jelen cikk tárgyát nézve. Ami pedig Erdély 'regátizálását' vagy 'havasalföldivé' válását illeti az már '89-ben lejátszott játszma volt, az elmúlt húsz esztendő konzumidiotizmusba vedlő vadkapitalizmus egy 'másik' Erdélyt örökölt a megboldogult román népköztársaságtól, mint amilyet anno, 90 évvel ezelőtt útjára 'engedtek' Versailles egyik palotájában, magyarán ez már régen a 'veszett fejsze nyele' című kategóriába tartozik.
A legjobbakat!
pp

Szóljon hozzá!