FN Blog / Világnapló / Felbomlik-e az Európai Unió?
Nyomtatás Betűméret
Felbomlik-e az Európai Unió? 2011-04-28 10:24:38
Egy ideje Európa szép csendesen dezintegrálódik.

 

A Newsweek egyik áprilisi számában érdekes cikk jelent meg Gyilkosság az EU-expresszen címmel. A cím – természetesen – Agatha Christie klasszikus krimijére utal, amelyben a nagy belga kopónak, Hercule Poirot-nak az okozott gondot, hogy túl sok gyanúsítottal kellett számolnia. A gyilkos hasonlat pedig – hogy ti. az EU halála ugyanilyen eset lehet – Niall Ferguson Amerikában tanító brit történésznek jutott eszébe, aki írt egy kiváló könyvet az első világháborúról (The Pity of War), aztán egy másikat a brit birodalomról, egy harmadikat pedig – Behemót címen – arról, miért nem képes Amerika arra, hogy nagy elődjéhez méltó igazi birodalommá váljon, ám valójában a pénzügyek újabb és legújabb kori történetének a szakértője.      

 

Ferguson szerint annyira megszoktuk, hogy az európai integrációt egy megállíthatatlan vonathoz hasonlítsuk, hogy eleve elhárítjuk még a gondolatát is annak, hogy a vonat valamikor megállhat. Márpedig a helyzet az, hogy egy ideje Európa szép csendesen dezintegrálódik.   

 

Az európai vezetők látszólag még mindig az „egyre szorosabbá váló unió” régóta dédelgetett eszménye szerint igazodnak. Múlt hónapban például megállapodtak az Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozásáról, amelynek az a feladata, hogy új pénzügyi válságok idején ellenőrzés alatt lehessen tartani a helyzetet. (Hogy ez miért nem lesz elég, arról lásd Paolo Manasse cikkét és annak hivatkozásait.)    

 

Az igazi baj az, hogy miközben a szakadék elmélyült az euró Németország vezette magövezete és a periferikus országok (Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország, vagyis a „disznók” – PIGS –) között, az előbbiek egyszerűen nem engedhetik meg, hogy az utóbbiak fizetésképtelenné váljanak, mert akkor az ő bankjaik – elsősorban a szóban forgó országokban többszáz milliárd euró kinnlevőséggel rendelkező német és francia bankok – kerülnek a legnagyobb bajba. Vagyis a bankválság valamennyiüket érinti.

 

Ez a fő oka annak, amiért a központ kénytelen megmenteni a perifériát. És az európai expressz – mondja Ferguson – azért fog kisiklani, mert ezt az egyszerű igazságot a német választókkal nem lehet elfogadtatni. Egy tavalyi felmérés szerint a német választóknak csupán 34 százaléka gondolja azt, hogy az euró enyhítette a pénzügyi válság hatását, és 88 százalékuk véli úgy, hogy a legfontosabb kérdés a költségvetési hiány csökkentése. Ezért ragaszkodik Németország ahhoz, hogy a pénzügyi mentőövet igénybe vevő országok kemény megszorító intézkedéseket vezessenek be.   

 

A német választók hangulatát a következőképpen lehet összegezni: hogyan várhatják el az adócsaló görögök, az euró bevezetése utáni nagyarányú kamatcsökkenést kihasználva nyakra-főre kölcsönöket felvevő felelőtlen írek és a henye portugálok, hogy a takarékos német munkavállaló egy újabb csekket állítson ki a számukra?

 

A második világháború után fél évszázadon keresztül a bűnbánó Németország fizetett. Az európai integráció vonatát mindeddig a német szubvenciók hajtották. Ennek ezennel vége.

 

A múlt hónapban lezajlott Baden-Württemberg-i tartományi választás, amelyen a kormányzó kereszténydemokraták és liberálisok megalázó vereséget szenvedtek, azt mutatja, hogy bármilyen keményen lépjen is fel Merkel kancellárasszony a szorongatott helyzetben lévő görögökkel szemben, a saját népe szemében még mindig túl szelídnek tűnik.   

 

Úgyhogy – fejezi be a brit történész nem sok empátiáról árulkodó okfejtését –, amennyiben a dezintegráció folyamata fel fog gyorsulni ebben az évben – mivel a periférikus országok gadasági helyzete tovább romlik, kormányaik pedig inognak –, ne az áldozatot hibáztassák. Az igazi tettes a német szavazó lesz.

 

 

 


Cimkék: EU, Németország, PIGS, magövezet, periféria, euró

Megosztás

16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. kvazár 2011-06-23 18:01:59
Ez a cikk semmiről sem szól.
6. Székely Alkibiadész 2011-04-30 20:57:40
Abban a formában semmiképp sem bomlik föl, hogy visszatérünk a XIX. század végére, XX. sz. elején kiteljesedő vesztfáliai államok Erópájához. Kb. ekkorra valósult meg uralom- és igazgatástechnikailag az államterület tényleges ellenőrzése, például és többek között a rendszeres határ- és útlevélellenőrzés. Ha NF arra gondol, hogy egyszerűen ide visszatérünk, akkor nagyot téved a kontrafaktuális történész...,aki mellesleg az is mondta, hogy ha Hitler annak idején sikerrel jár, pontosan az EU-t hozta volna létre.

Az EU és fragmentációja mint egy speciális posztmodern, többszintes, többközpontú (policefális) államforma, ha úgy tetszik, birodalom (mások mellett Barroso is mondott ilyet), amely előbb-utóbb újrarajzolja a belső határokat (pl. régiók az állam helyett), kiszorítja a nemzetállamokat, elveszi azok funkcióit -- ebben a formában nagyon is jelen van a politológiában.

Szóval, ha valami "bomlás" történik az EU tájékán, az valamilyen fejlettebb szinten történik, valamiféle "transznacionális mocsár" formájában. Túl egyszerű lenne, hogy mindenki kiszáll az EU buliból és egyszerűen visszaugrunk 1957-be.

Az EU-s rezsimek széttöredezettségéről, a közös döntési csapdahelyzetről ugyancsak sok szó esik az európai tudományokban. De az ilyen gondolatmenetek mindig oda lyukadnak ki, hogy bármennyire is bonyolult az EU működése, teljes intézményi összeomlás nem lehetséges/valószínű: a kormányközi rendszerben minden halad tovább a maga szuboptimális teljesítményi szintjén.

...Egyébként Kína, Ukrajna, Oroszország, Belgium, Kanada, Nagy Britannia, Olaszország (még tudnék sorolni egyet-kettőt) fölbomlása is megérne egy-egy "misét" a liberális és épp ezért "jó" birodalmi Amerika és Európa dezintegrációja mellett, sőt: helyett!
5. bakfitty 2011-04-29 13:59:16
Amiatt nem győz meg az okfejtés, mert abból indul ki, hogy bármit is eldönt az, hogy a német szavazók (vagy bármely ország szavazói) mit akarnak. A szavazók megválasztanak egy pártot, aztán az lesz, amit az akar, aki a bulit finanszírozza. Mégcsak kényszeríteni sem kell senkit, a megmondógépezet elad mindent, amit kell. Persze az lehet, hogy csinálnak majd megint országhatárokat, de jó is az, legalább nem mászkálnak az emberek összevissza ellenőrizhetetlenül a kontinensen.

Gondolom azért téved ekkorát a brit tudós, mert ő maga is illúziókat kerget a saját országával kapcsolatban.
4. paradoomer 2011-04-29 09:45:42
Bocsánat, hogy nem működik a link. Még most regeltem, és próbálgatom, hogyan működik itt a komentelés.

www.red-help.net/Vagy-a-kapitalizmusnak-vagy-az-euroovezetnek-lesz-vege
3. paradoomer 2011-04-29 09:38:02
A kapitalizmusnak, vagy az euróövezetnek lesz vége
www.red-help.net/Vagy-a-kapitalizmusnak-vagy-az-euroovezetnek-lesz-vege />
2. taxin 2011-04-29 08:55:19
Tisztelt német munkavállaló mit szólna ahhoz, ha a görögök a fizetési egyensúly helyreállítása érdekében nem vennének többet német tankokat, sőt, a meglevők felét reklámáron piacra dobnák?

Azt hiszem a munkáját vesztett német ex-munkavállaló csuklana a legnagyobbat.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!