FN Blog / Világnapló / Új Leviatán
Nyomtatás Betűméret
Új Leviatán 2011-10-15 20:02:53
Vagy nagyállam, vagy káosz.

 

A Les Echos francia gazdasági napilap friss felmérése szerint a jövő tavasszal elnököt választó franciák többsége támogatja a protekcionista kereskedelmi politikát. A megkérdezettek 39 százaléka „inkább egyetért” a vámok felemelésével, míg 15 százalék „teljesen egyetért”.  Figyelemre méltó, hogy a kérdés nemcsak a jobboldali Nemzeti Frontot képviselő Marine Le Pen kedvenc kampánytémája. Jean-Luc Mélenchon, a kommunistákat is tömörítő Balodali Front elnökjelöltje, aki 2008-ig szocialista szenátor volt, és jelenleg a Baloldali Front európai képviselője, valamint Arnaud Montebourg, aki a Szocialista Párt által megrendezett előválasztásokon François Hollande és Martine Aubry után 17 százalékkal a harmadik helyre került, szintén antiglobalista.

 

Ez az „igazi” jobb- és baloldalt az áruló és a fennálló (franciaországi és nemzetközi) gazdasági-pénzügyi rendszert kiszolgáló balközép pártokkal szembeállító új politikai törésvonal a válságba került nyugati piacdemokráciák egyik legfőbb jellegzetességévé vált. A sokakat aggasztó, és úgy tűnik, erősödő és terjedő jelenség a múlt század húszas éveinek végét és a harmincas évek elejét idézi, azzal a lényegbevágó különbséggel, hogy most sem a (szélső)jobboldalnak, sem a (szélső)baloldalnak nincs világos és a politikai közvélemény széles rétegei által elfogadott és lekesen követett politikai alternatívája, mint amilyen akkor a politikai ellenfelekkel radikálisan leszámoló diktatúra és az ideológiai rémuralom volt. 

 

Most viszont van, pontosabban elérhető közelségbe került valami, ami akkor nem volt, vagy csak az „éneklő holnapok” (les lendemains qui chantent) ideológiai lázálmaiban létezett: a kapitalista világrendszer mint olyan összeomlásának a lehetősége. Így a status quo összeomolhat, maga alá temetve a rendszert támogató, de „tömegeiket” egyre gyorsabb iramban elveszítő középpártokat, de nem lesz, ami helyettesítse őket. Nem lesznek olyan politikai erők, amelyek, téves vagy egyenesen őrült módon ugyan, de mégiscsak egy  újfajta irányba elindulhatnának. A különböző „nemzeti” és „baloldali” frontok ugyanis nem egyebek szánalmas ideológiai relikviáknál, amelyek semmit sem fognak tudni kezdeni az ölükbe hulló „világtörténelmi esély”-lyel.

 

És van mégvalami, ami alapvetően megváltozott a nyolcan évvel ezelőtti helyzethez képest: a világ ma nem nagyobb vagy kisebb, de polgáraik, vagy legalábbis polgáraik többségének lojalitását biztosra vevő államok rendszere, amely a háborús helyzetek, majd a tényleges (világ)háború ellenére (vagy éppen azért) még eleven, élet- és fejlődőképes volt,  hanem egy megfoghatatlan globális rendszer, amely vagy összeomlik vagy (még éppen) nem (nagyon valószínű, hogy igen), de a hagyományos értelemben vett nyugati jogállamokat (piacdemokráciákat), amelyek eddig azt hitték, hogy stabilitásuk és jólétük záloga pontosan ez a szabadkereskedelmen alapuló, mintegy „láthatatlan kéz”-ként működő szisztéma, egyelőre tehetetlenségre kárhoztatja, a nyugati világon kívüli országok nagy többségét maga alá gyűri és kihasználja, és esélyt a túlélésre csak azoknak a geopolitikai szempontból érettnek tekinthető nagyállamoknak ad, amelyek képesek arra a csodára, hogy „új Leviatán”-ként fellépjenek.

 

Ilyen Leviatán (mint a politikai rend új formája) még nem jelent meg a globális színtéren, de Kína, India, Oroszország, Németország, az Egyesült Államok, Brazília, Dél-Afrika, Nigéria, Törökország és Irán azzá válhat. És megmentheti a világot a káoszba süllyedéstől.   

   

 

 


Cimkék: összeomlás, globalizmus, demokrácia, franciaorszag, Protekcionizmus

Megosztás

4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Molnár Gusztáv 2011-10-15 23:12:15
A "lista" az egyes országok globális, illetve regionális geopolitikai fontossága alapján állt össze. Ezek az ún. kulcs-országok, amelyek vonzáskörzete természetesen kiterjed más országokra is. (Így Amerikáé például az egész angolszász világra, Németországé az EU-ra stb.)Bővebben erről majd a későbbiekben.
1. Anikó 2011-10-15 21:52:38
Miért pont ezek az országok képsek a világ megmentésére?Kanada,Ausztrália,NZ pl. miért nem?

Szóljon hozzá!